Metin

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDENLERİ VE BESLENMEYLE İLİŞKİSİ

• Diş çürüğü, ağız içerisindeki bakterilerin besinleri parçalaması sonucu ortaya çıkan asitlerin, diş dokusunda yaptığı harabiyet ile oluşmaktadır.

• Diş çürüğü nedenleri; yetersiz ağız temizliği, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, yetersiz florür alımı, diş minesindeki doğuştan derin oluk ve çukurlar, erken çocukluk çağı çürüğü, bazı hastalıklar, doğumsal bozukluklar şeklinde sayılabilir.

• Diş çürüğü ile beslenme çok yakından ilişkilidir. Çürük oluşturmayan besinler; peynir, süt, yoğurt, yer fıstığı, meyve ve sebzelerdir. Bu besinler, şeker, kek, pasta ve tatlı içeceklerin yerine tercih edilmelidir.

• Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir.

• Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyen gıdalar yenmelidir.

• Bebeklerde, çürük yapıcı bakterilerin özellikle anneden çocuğa geçişini önlemek için ağızdan ağza aynı malzemelerin kullanımı engellenmelidir.


UZUN ÖMÜRLÜ SÜT

Sütün ömrünü 2 saniyede uzatmak için;

Süte uygulanan UHT işlemiyle 150 °C’ye kadar ısıtılan süt, saniyeler içinde soğutulur. Şoka uğrayan bakteriler ölür ve süt koruyucu ambalajla paketlenir. Ağzı açılmadan 6 ay ömrü olan uzun ömürlü sütlerin açıldıktan sonra 2 gün içinde tüketilmesi gerekir.


SAĞLIKLI MENÜ

• Köylü Çorba(164 kalori)
• Kuru Patlıcan Dolma(224 kalori)
• Peynirli Tepsi Böreği(334 kalori)
• Ayran(90 kalori)


ARA ÖĞÜN

• 1 Adet Kuru İncir
• 8 Adet Fındık

Hastalanmadan sağlığını düşünmüyorsan, hastalanınca neler olacağını düşün.
19
Kasım
2019
Salı







İmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
06:2507:5013:0215:4118:0419:24